کاوش موضوع ویروس
صفحه اصلی
ویروس
ویروس (به فرانسوی: Virus) یک عامل بیماریزای کوچک است که فقط در سلولهای زنده یک جاندار تکثیر میشود. واژهٔ ویروس، ریشه در زبان لاتین دارد و به معنای زهر یا هرگونه ماده سمی میباشد.
ویروسها میتوانند انواع شکلهای حیات را، از جانوران و گیاهان گرفته تا میکروارگانیسمها، از جمله باکتریها و آرکیها را آلوده کنند. میلیونها نوع از ویروسها در میان جانداران و در زیستگاهها و مکانهای مختلف وجود دارد و تا کنون بیش از ۶۰۰۰ گونه مختلف از ویروسها بهطور دقیق شناسایی و معرفی شدهاند.
ویروسها قطعهای از نوکلئیک اسید هستند که درون یک پوشش پروتئینی بهنام کپسید محصور شدهاست. ویروسها از باکتریها بسیار کوچکتر هستند و فقط با میکروسکوپ الکترونی قابل مشاهدهاند. ویروس با استفاده از امکانات سلولی میزبان تکثیر میشود و فعالیت اصلی یاختههای میزبان را مختل میکند. ویروسها بسیاری از جانوران و گیاهان و باکتریها را مبتلا میکنند اما فقط برخی از آنها انسان را بیمار میکنند. همچنین ویروسها تنها در محیط خنثی در سلولهای زنده تکثیر میشوند و انگل اجباری داخل سلولی میباشند؛ زیرا ویروسها فاقد تمامی ویژگیهای زیستی بهجز فاز ژنتیک هستند، زیست شناسان تا اواخر سدهٔ بیستم میلادی، آنها را زنده نمیدانستند. ویروسها رشد نمیکنند، حالت هومئوستازی ندارند و به دلیل نداشتن آنزیمهای اصلی، واکنشهای متابولیسمی در آنها رخ نمیدهد. فقط دو آنزیم در آنها یافت میشود، آنزیم ATP و آنزیم رونوشتبردار معکوس (مخصوص آرانای ویروسها). البته امروزه با توجه به امکان ۷ و تکثیر ویروسها در شرایط آزمایشگاهی، تصور انگل اجباری بودن آنها دچار تردید است.
دانشمندان در مورد منشأ تکاملی ویروسها تردید دارند. به نظر میرسد گروهی از ویروسها از پلازمیدها تکامل یافتهاند و منشأ تکامل گروه دیگر باکتریها هستند. ویروسها در تکامل گونهها و انتقال افقی ژنها و در نتیجه نوترکیبی و ایجاد تنوع ژنتیکی نقش بسیار مهمی دارند.
در دهههای اخیر تحولات ویروسشناسی شروع به فاش کردن اطلاعاتی کردهاست که نشان میدهد ویروسها ممکن است موجود زنده باشند. یکی از این اکتشافات میمی ویروسها (mimiviruses) بودند؛ ویروسهای غولپیکری با کتابخانههای ژنومی بزرگی که حتی از برخی از باکتریها نیز بزرگتر بودند. گونهای ویروس غولپیکر بهنام مگاویروس در سال ۲۰۱۳ در اعماق اقیانوس در نزدیکی شیلی کشف شد. این ویروس با استفاده از یک میکروسکوپ نوری معمولی، قابل مشاهده است. در سال ۲۰۱۳، سردهای از ویروسها با نام پاندوراویروس، در اعماق اقیانوس کشف شد که ژنومی دو برابر بزرگتر از میمیویروسها و مگاویروسها دارد.
برخی از ویروسها دارای ژنهایی هستند که برای ساخت یک ویروس جدید لازم و ضروری هستند. به دلیل دارا بودن برخی از ویژگیهای موجودات زنده و فقدان برخی دیگر از آن ویژگیها، اخیراً دانشمندان ویروسها را «موجوداتی در لبهٔ حیات» یا به عبارت دیگر «خود تکثیر شوندهها» تعریف میکنند.
ویروسها زمانی که هنوز درون سلول آلوده (میزبان) نرفتهاند، یا تازه دارند درون سلول را آلوده میکنند، به شکل ذراتی مستقل، موسوم به ویریون هستند. اجزاء یک ویریون، عبارتاند از:
(i) ماده ژنتیکی یا مولکولهای طولانی DNA یا RNA که کد کننده پروتئینهای ویروسی هستند.
(ii) یک پوشش پروتئینی، که کپسید نام دارد، که مادهٔ ژنتیکی را احاطه کرده و از آن محافظت میکند.
(iii) در برخی موارد، یک پوشش ویروسی از لیپیدها.
ساختار ویریونها از فرمهای سادهٔ کروی، مارپیچ و بیستوجهی تا ساختارهای پیچیدهتر متغیر است. یک ویژگی مخصوص ویروسهای جانوری این است که پوششی از جنس غشای سلولی (پروتئین، لیپید و گلیکوپروتئین) دارند. ویروسها، این پوشش را از میزبان قبلی خود بهدست میآورند و این بدان جهت است که ویروسهای جانوری از طریق اندوسیتوز (درونرانی) وارد میزبان میشوند. ویروسهایی که به باکتریها حمله میکنند، باکتریوفاژ نام دارند که از سایر ویروسهای گیاهی و جانوری پیچیدهترند. این بدان علت است که شامل دو پوشش چند وجهی (به عنوان کپسید) و پوشش مارپیچی (به عنوان دم) میباشند.... بیشتر در ویکی پدیا